Wie is lettergek?

blog-002

Ken je ze nog? De karakters uit het spel Wie is het?. Ik kan me het ei-vormige hoofd van Bill, de politiepet van Eric en de blonde Anita nog goed herinneren.

Alle karakters in het spel hebben iets speciaals, ze zijn herkenbaar op hun eigen manier. Als je het spel speelt verdiep je je in de karakters op het spelbord. Met welke vraag kan ik de meeste wegklappen? Heeft hij of zij blond haar…? Is het een vrouw? Je zoekt naar de juiste verhouding tussen de meeste en de minste overlap van de karakters. Het spel daagt je uit om door middel van het stellen van de juiste ‘ja en nee’ vragen zo snel mogelijk te kunnen filteren tussen de karakters op je spelbord. Als je het karakter van je tegenstander eerder raad, win je het spel.

Als lettergek(!) probeer ik mensen de schoonheid van letters te laten zien. Ik ben van mening dat elke letter zijn of haar eigen karakteristieken heeft en daarmee speciaal is. Ik zie ze als een vorm met een eigen sfeer en identiteit. Letters zie je overal om je heen, jazeker, ook waneer je nu om je heen kijkt. Ze zijn te vinden op je bureau, op straat, thuis, in het park maar ook op vele gebruiksvoorwerpen of voedingsproducten. We zien ze voornamelijk in groepsverband, als logo, als een woord, in een zin of als tekst. Door letters te combineren maken we ze leesbaar en op die manier communiceren we.

Waar wil ik heen met dit verhaal? Mijn gekte voor letters wil ik graag met je delen. Ik wil je laten zien wat voor een prachtig karakter elke letter heeft. Ik haal ze bijvoorbeeld uit hun natuurlijke habitat en spreek met ze in hun eigen beeld- en vormentaal… Vraag jezelf eens af, in welke omgeving zou jij de letter ‘e’ plaatsen? Neem de tijd… Zie je haar ergens staan? Probeer nu datzelfde eens met de letter ‘x’.

 

Wanneer je communiceert wil je je boodschap zo duidelijk mogelijk overbrengen.

 

Deze letters hebben beide een andere omgeving omdat ze hun eigen beeld-en vormentaal hebben. De letter ‘e’ zou ik plaatsen in een weiland omringd met madeliefjes en lammetjes terwijl ik de letter ‘x’ op een betonnen plaat neerzet omgeven door kantoorpanden met perfect gemillimeterde grasvelden. Je kunt dit gevoel versterken door te spelen met de vormgeving van de letter. Zo kan je de ‘e’ ronder en wat bolliger maken en misschien zelfs een beetje kantelen waardoor ze een nog grotere glimlach krijgt. Kijk maar eens naar de letter ‘e’ in het Heineken logo. Wanneer je communiceert wil je je boodschap zo duidelijk mogelijk overbrengen. Deze boodschap kun je versterken met beeld- en vormentaal en dus ook in je typografie.

Een letter, een woord, een zin of een tekst zie ik als een afbeelding. Ze vormen een geheel die ik, als vorm gever, zo perfect mogelijk op hun plek plaats. Elke letter heeft zijn eigen vormentaal, een eigen karakter en daarmee een eigen identiteit. Hoe laat ik andere mensen deze schoonheid van een letter zien? Hoe verander ik de praktische kijk op letter als communicatie tool?  Een manier waarop ik denkvelden omtrent typografie probeer te veranderen is door de karakters van het wie is het? spel te vervangen met typografische karakters. De spelregels blijven hetzelfde maar in plaats van het ei-vormige hoofd van Bill en het blonde haar van Anita, vraag je naar andere karakteristieken. Zit er een ronde vorm in de letter? Is de letter dik of dun? Kan je de letter vanuit één inkt streek schrijven? Door goed naar je spelbord te kijken, je te verdiepen in de vormentaal kun je de juiste vragen stellen. Raad je de letter? Dan ben je misschien ook wel een beetje lettergek!