OnBrand16

onbrand-001

Van het Hoge Noorden naar onze hoofdstad.

Donderdag 13 oktober: we ruilen onze vertrouwde Puddingfabriek in voor een dagje Beurs van Berlage. Hier vond OnBrand16 plaats. Een event met een uitnodigende selectie sprekers* die de kern van marketing in dit digitale tijdperk presenteerden aan de hand van cases en een sterk staaltje storytelling. Hulde aan Ashley Vinson van Twitter (@ashleybohunk) en Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely (@henkjan_nl) ‘ for making my day’. Het inzicht dat mensen centraal staan lijkt een open deur, maar denk er maar eens over na ten opzichte van je eigen bedrijf of klanten. Is jouw content op Twitter wel zo ‘social’ en wordt jouw content gretig door het gehele team gedeeld? Pak een kop koffie – of gelijk een hele kan – en ga met elkaar in gesprek. De beste content laat zich niet (alleen) in een kalender zetten, maar komt recht uit het hart van de personen die dit ook voor het bedrijf hebben.

En dan Tony’s. Met de nieuwe Willy Wonka (de ‘Chief Chocolate Officer’ van het bedrijf) on stage werden we meegevoerd in de wereld van chocolade, maar dan de wereld zoals hij zou moeten zijn. Een eerlijk product met een heerlijk verhaal: van de herkomst tot hoe de reep zelf eruit ziet. Weet je bijvoorbeeld waarom de stukjes van de repen van Tony’s verschillende vormen hebben? De winst die bedrijven in de chocolade-industrie maken is niet eerlijk verdeeld ten opzichte van de cacaoboeren. Dus zijn de stukjes chocolade van een Tony’s reep ook niet eerlijk verdeeld om dit probleem onder de aandacht te brengen. Ook Tony’s stelt de mens voorop met zijn marketing. Een campagne is niet enkel dat mooie design, maar een verhaal en het gezicht dat daarachter schuilgaat. Tony’s zul je dus ook niet snel above the line –marketing zien doen; een goed verhaal verkoopt uiteindelijk zichzelf.

Elke klant heeft zijn eigen verhaal. Hoe is zijn bedrijf opgericht en hoe is het team tot stand gekomen? Wat zijn de kernwaarden en ambities? Deze klant weet heel goed welke richting hij voor zijn bedrijf ziet, het is vanuit pure passie en met hard werken opgericht. Vaak zelfs samen met familie  (70% van het MKB is een familiebedrijf. Bron: CBS). Dit is wat voor mij bij Clue het marketingvak zo mooi maakt: klanten waarvoor je niet bedenkt wie ze moeten zijn, maar hoe ze het beste kunnen halen uit dat wat zij met eigen handen hebben opgebouwd. Met trotse teams die optreden als  interne ambassadeurs. Tijdens OnBrand16 werd dit belang in vrijwel alle presentaties bevestigd en mooi samengevat in één van de talrijke kracht-quotes die het event rijk was: ” Customers will never love a company until the employees love it first” – Simon Sinek.

 

 

Een campagne is niet alleen dat mooie design,

maar een verhaal en het gezicht dat daarachter schuilgaat.

* o.a. Dopper, SEH, Twitter, LinkeIn, 72andSunny, Bynder, Tony’s Chocolonely, SET Amsterdam, Skyscanner, Pantone, TQ Amsterdam, Event Tech Lab, MOVE, Growth Tribe, VRBASE, I amsterdam.